Hijsbanden kopen? Alle soorten en maten
Hijsbanden kopen doe je natuurlijk alleen wanneer deze zijn gekeurd door een deskundige van EKH. Hijsbanden worden meestal gebruikt met lussen aan beide zijden. Bij de hijstechniek wordt de strop vervolgens om de last heen gelust en worden beide lussen in de kraanhaak gehaakt om de last te hijsen en over te brengen. Een andere mogelijkheid is – net als bij de ronde strop – om de hijsband in een veterpatroon te gebruiken. Dat wil zeggen als de last wordt gewikkeld, wordt de ene lus door de andere getrokken en dan wordt er slechts één lus in de kraanhaak gehaakt. Dit heeft als voordeel dat de band zich rond de last spant. Hierdoor wordt het het hijsproces stabieler. Dit type band wordt ook vaak gebruikt om ladingen te trekken of om ze vast te zetten in combinatie met een spanband.
Als u van plan bent om hijsbanden te kopen, let dan op het hijsvermogen. Deze varieert van 1 ton tot 20 ton en de lengtes van 1 meter tot 20 meter. De bandbreedtes variëren van 30 mm tot 300 mm, meestal met twee dragende bandlagen.
Hijsbanden met haak of beugel
De fabrikant Polytex is in staat om elke lengte en elk ontwerp te produceren,
Bijvoorbeeld ook met haken, met ophangbeugels of als meeraderige stroppen. Het voordeel van de ophangsluitingen van hoogwaardig staal is de slijtvastheid en de eenvoudige bediening bij het inhaken in de kraanhaak – met dikke standaard lussen heeft u vaak een ruimteprobleem in de kraanhaak. Het draagvermogen kan ook worden verdubbeld met vier bandlagen als er extreem zware lasten moeten worden getild. Of als de banden zo smal mogelijk moeten zijn om een specifieke toepassing optimaal te kunnen afdekken.
Wanneer worden hijsbanden afgekeurd?
Bij (intensief) gebruik is er sprake van slijtage. Ook hijsbanden kunnen slijtage vertonen. Als ze één of meerdere zichtbare gebreken hebben, moet de EKH deskundige deze afkeuren. Ze mogen per direct niet meer ingezet worden om lasten te hijsen. Er kan een onveilige situatie ontstaan wanneer de informatie over werklast, materiaalkwaliteit en fabrikent niet meer af te lezen zijn op het label van de hijsband. Maar ook wanneer er kapotte stiksels waar te nemen zijn of andere beschadigingen. Maar ook de chemische reactie die kan ontstaan wanneer er verfspetters of lasspetters op terechtkomen heeft gevolgen voor de keuring.